ADVERTISEMENT

Lain-lain Cerita Yang Menarik

Wednesday, July 6, 2011

Berita Luar : Kanak-Kanak Ketagih Makan Ubat Nyamuk...!!!
POLEWALI MANDAR (Indonesia): Biasanya kanak-kanak gemar meminum susu, makan cokelat atau biskut. Namun, bagi Abdillah Syarif yang berusia tujuh tahun dan berasal dari Polewali Mandar, Sulawesi Barat, dia sangat gemar memakan ubat nyamuk.


Dalam sehari, Abdillah yang dipanggil Adit itu mampu menghabiskan sebungkus ubat nyamuk. Ibu bapa Adit sudah berusaha untuk menghilangkan tabiat buruk anaknya itu tetapi bukan saja tidak berhasil, malah, ketagihannya kepada ubat nyamuk semakin bertambah. Tabiat aneh Adit menyebabkan anak keempat pasangan Syarifuddin dan Nurlina itu menjadi terkenal di desanya di Sabang Subik, Kecamatan Balanipa.

Adit mula gemar memakan ubat nyamuk ketika berusia lapan bulan. Pada mulanya, Adit yang belum pandai berjalan ketika itu, mendekati ubat nyamuk dan tiba-tiba memakannya.

Hingga kini, dia jadi ketagih dan tiada sehari pun dilalui tanpa memakan ubat nyamuk. Dia juga melakukan tabiat itu secara diam-diam kerana takut dimarahi ibu bapanya.

“Enak dan manis,” katanya ketika ditanya mengapa dia gemar memakan ubat nyamuk.

Usaha orang tuanya untuk menghentikan tabiat pelik anak mereka tidak berhasil. Walaupun sudah menyorokkannya di tempat lain, Adit akan mendapatkan ubat nyamuk dari rumah jiran mereka. “Biasanya kalau tidak menemukan ubat nyamuk di rumah, dia akan mencurinya di rumah jiran,” kata Syarifuddin. Nurlina pula mengatakan tabiat Adit itu mungkin bawaan daripadanya.

“Dulu ketika hamilkan Adit, saya memang gemar mencium asap ubat nyamuk dan mungkin ia menurun kepada anak saya,” katanya. Menurut doktor pakar pediatrik di Dinas Kesehatan Polewali Mandar, Sih Harjo Boko, Adit menghidap penyakit pica iaitu kelainan keadaan pola makanan pada kanak-kanak. Penyakit itu disebabkan kekurangan zat besi dalam diri kanak-kanak dan boleh pulih, bergantung kepada keprihatinan ibu bapa menjaga anak mereka.

** sumber : disini2 comments:

Freaky said...

asal benda pelik je mesti kt indon. haihh macam2

Mambang Terbang said...

indon macm2 ada xD

Advertisement