ADVERTISEMENT

Terbaru Disini :

Lain-lain Cerita Yang Menarik

Friday, June 24, 2011

BERITA LUAR : LOJi NUKLEAR DIJADIKAN TAMAN TEMA . . . ! ! !Wunderland Kalkar adalah satu taman tema yang unik didirikan di tapak loji tenaga nuklear. Walau bagaimanapun, reaktor nuklear di Kalkar (Jerman) tue belum digunakan, kalo dah digunakan habis mati orang kena radiasi, he3.


Pembinaan loji tenaga nuklear tersebut mula dibina pada tahun 1972, tetapi tertangguh akibat masalah teknikal ditambah pula oleh bantahan dari pihak yang takutkan keselamtan loji tenaga nuklear jika dibina di situ. Apabila disiapkan 10 tahun kemudian, pihak berkuasa terpaksa membatalkan untuk membina loji nuklear tue dan projek bernilai $4 billion terbiar begitu saja.

Pada tahun 1995, seorang usahawan Belanda telah membeli kawasan loji tersebut pada harga €2.5 million. Sekarang taman tema tersebut menarik minat lebih 600,000 pelawat setiap tahun untuk mengunjunginya. Terdapat kira-kira 40 permainan disitu untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Antara yang paling popular adalah satu permainan buaian di dalam loji penyejukan nuklear tersebut.* post ini dikreditkan kepada : sumber asal

No comments:

Advertisement